Met hagel of scherp

‘Schieten met hagel’, ‘niet geschoten is altijd mis’, nog te vaak zie ik dat dit tijdens de jacht op een baan door velen toegepaste credo’s zijn. Van het UWV moet je immers solliciteren als je geen baan hebt en het reageren op een vacature kost tenslotte weinig moeite als je eenmaal een standaard cv en dito motivatie klaar hebt. Helaas, recruiters en werkgevers wijzen deze solliciteren-om-te-solliciteren sollicitaties vaak blindelings af. De reden? De sollicitant voldoet vaak totaal niet aan de vereiste kwalificaties en de motivatie voor die specifieke functie is ver te zoeken. Bespaar jezelf en de ontvanger dus de moeite en ga gericht aan de slag. Hoe? Begin met de stap die bijna iedereen overslaat maar zo belangrijk is: een uitgebreide oriëntatie. Bedenk welk type bedrijf bij je past: groot-middelgroot-klein, innovatief, snel of juist meer traditioneel, in welke branche je je thuisvoelt, uit welke werkzaamheden je energie haalt, waar je goed en minder goed in bent, enzovoorts. Heb je dit eenmaal helder dan is solliciteren zoveel makkelijker en effectiever. Je weet welke vacatures je zoekt en waarom ze je aanspreken. Heb je een geschikte vacature gevonden, dan rest alleen nog de match helder te verwoorden. Jouw match met hun bedrijfscultuur neem je daar uiteraard in mee. Dus, zet jezelf op voorsprong en schiet met scherp!

Deze column is op zaterdag 14 januari verschenen in de Financiële Telegraaf.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.