Anoniem

Ahmed, Fatima, Kees of Fleur, vanaf volgend jaar doet je naam er niet meer toe. Wie bij de gemeente Den Haag solliciteert krijgt een zwarte balk over naam, geboorteplaats en andere informatie die meer vertelt over je culturele achtergrond of leeftijd. Zo wil de gemeente discriminatie op de arbeidsmarkt tegengaan. Goede zaak? Als het werkt wel. Als het meer kandidaten aantrekt en een selectie stimuleert op basis van relevante informatie kan ik dit initiatief alleen maar toejuichen. Want dat er door vooroordelen -bewust of onbewust- veel bekwame mensen niet in aanmerking komen voor een functie is een feit. En aan dat onbenut laten van talenten moeten we in het belang van zowel baanzoekers als werkgevers iets doen. Dus laten we dit initiatief enthousiast omarmen en bekijken hoe het zich in de praktijk zal ontwikkelen. Of die zwarte balk een langdurige oplossing is valt nog te bezien, want het volgende probleem dient zich al aan. Het cv wordt ouderwets en kan straks de prullenmand in. De nieuwste trend in recruitmentland is video solliciteren. Solliciteren met een filmpje dus. Wil je solliciteren dan moet je voor de camera. Hoe dat dan anoniem kan en met een zwarte balk vraag ik me af. Zijn we dan weer terug bij af?

 

Deze column is op zaterdag 12 november 2016 verschenen in de Financiële Telegraaf.

 

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.