Streep erdoor

Tien seconden. Dat is de tijd die een recruiter gemiddeld besteedt aan een cv. Weinig tijd dus om jezelf te profileren. Toch verspillen baanzoekers die cruciale seconden vaak aan irrelevante zaken zoals leeftijd, geboorteplaats of burgerlijke staat. Want wat zeggen die over hoe goed je bent als kandidaat? Niks is mijn overtuiging. En toch is dat de start van elk cv. Vreemd, niet? Het weergeven ervan leidt af van de kern en beperkt de ruimte voor nuttiger zaken zoals je vaardigheden en competenties. Daarnaast kan het de selectie onbedoeld beïnvloeden. Neem leeftijd. Tot een jaar of 40 spreekt het in je voordeel, daarna geef je met je geboortedatum recruiters juist eerder de gelegenheid om te selecteren op zaken waar ze eigenlijk niet op mógen selecteren. Daarom mijn advies aan alle sollicitanten: benut de schaarse ruimte op je cv voor relevante informatie. Vul je carrièreoverzicht van ervaring en werkzaamheden aan met concrete voorbeelden van je vaardigheden en competenties die relevant zijn voor de vacature. Het maakt je cv completer en het verhoogt de kans dat de recruiter selecteert op dat wat er wél toe doet. Dus, stel jezelf de vraag bij elk onderdeel op je cv: draagt deze informatie bij aan mijn profilering voor de functie? Is het antwoord nee? Streep erdoor!

Deze column is op zaterdag 13 augustus 2016 verschenen in De Financiële Telegraaf.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.